TO DO op deze pagina:
-nalezen en meer: what's in it for them?
-nieuwe foto's
-nalezen en meer: what's in it for them?
-nieuwe foto's
"Kom mee en ontdek op diepgaand niveau wat wildpluk met je doet."
15 enthousiastelingen kwamen in 2024 maandelijks samen om stevig met wilde planten bezig te zijn. Hun reeds opgedane kennis werd elke keer samengelegd en groeide zienderogen. Elke maand zakten we een niveau dieper en integreerden we theorie met praktijk. We werden geïnspireerd en gemotiveerd om meer bezig te zijn met wilde planten, ook tussen de sessies door. Het dieptetraject was een succes. Méér van dat.
Wil jij vanaf maart 2025 investeren in degelijke wildplukpraktijken? Dan is het verdiepingstraject iets voor jou.
Je kan kiezen uit formules, op een andere locatie
LIGHT VERSION op Kasteel Ter Beke (Gent): woensdag van 13u30 tot 17u30 uur
FULL ON VERSION op De Weegbree (bij Mechelen): zondag van 10 uur tot 17 uur, met potluck op de middag
Er zijn ook losse wildplukwandelingen voor mensen die al wildplukkennis en/of -ervaring hebben.
Lees meer over deze wildpluk dive in deep wandelingen.
Wil jij vanaf maart 2025 investeren in degelijke wildplukpraktijken? Dan is het verdiepingstraject iets voor jou.
Je kan kiezen uit formules, op een andere locatie
LIGHT VERSION op Kasteel Ter Beke (Gent): woensdag van 13u30 tot 17u30 uur
FULL ON VERSION op De Weegbree (bij Mechelen): zondag van 10 uur tot 17 uur, met potluck op de middag
Er zijn ook losse wildplukwandelingen voor mensen die al wildplukkennis en/of -ervaring hebben.
Lees meer over deze wildpluk dive in deep wandelingen.
DIEPTETRAJECT : wildpluk als vervolgopleiding
start zaterdag 15 maart 2025
WAT
Van maart tem november neem jij één dag per maand om je kennis van wilde eetbare planten aan te vullen. We gaan samen op onderzoek, leggen verbanden, gaan aan de slag met de vragen en mysteries van de groep, die waar je zelf geen antwoord op vindt. Je wordt ondergedompeld in achtergrondtheorie die je jouw wildplukvingers doet aflikken. Het zal een goede balans worden tussen praktijk en theorie. Je krijgt opdrachten, af en toe een quiz en er is steeds ruimte om dieper in te gaan op de thema's. Zowel de sessies bij Kasteel Ter Beke als die op De Weegbree worden afgewisseld met andere locaties, zodat we verschillende biotopen ontdekken. Dit traject is bedoeld om kennis uit de boeken te vertalen naar de praktijk.
LIGHT VERSION
Deze light version brengt je op woensdagnamiddag meer verdieping in je reeds opgedane kennis. We komen samen bij een drankje en spenderen veel tijd en plein nature. De theorie (zie verder) wordt laagdrempelig doorheen de sessies geïntegreerd. Bij deze sessies starten we na de lunch, wat niet wil zeggen dat we eens een gezellige potluck of picknick kunnen houden, once in a while :-)
FULL ON VERSION
Deze sessies vinden voornamelijk plaats op De Weegbree. We komen hier een hele dag van 10u tot 17u samen. Bij dit Full On traject krijg je een theorie cursus waar we elke keer even induiken om dit dan te linken aan de planten zelf. De theorie is steeds bedoeld als ondersteuning en om onze kennis van de wilde planten wereldt te vergroten (zie verder). Tijdens de middag neemt ieder iets lekkers mee om te delen, wat maakt dat we telkens tot een wonderbaarlijk buffet komen. Terwijl nieuwe smaken en vaak verrassende combi's passeren nemen we de tijd elkaar beter te leren kennen. Het is tenslotte niet elke dag dat we aan tafel zitten met mede-onkruid-lovers, right? :-)
WIE
Zowel de light version als de full on versie richt zich op mensen die al vertrouwd zijn met het concept wildpluk. Wanneer je bijvoorbeeld al ervaring met wilde planten hebt na het volgen van wildpluksessies of een herboristen opleiding. Je hebt zin om verder in te gaan op onderwerpen die tijdens gewone wildpluksessies niet (genoeg) aan bod komen. Jij wil samen met gelijkgezinden aan de slag gaan met de vraagstukken die onvermijdelijk naar boven komen in een wildplukcarrière. Je hebt zin om recepten en ervaringen te delen met gelijkgestemden en wat next level te gaan.
Je bent klaar om je te engageren voor dit jaar verdieping wat betreft eetbare wilde planten, in theorie en praktijk.
Basiskennis is noodzakelijk. Plekjes beperkt tot 15 deelnemers per traject.
Niet zeker of je genoeg voorkennis hebt? Mail me even.
WAAR & WANNEER
LIGHT VERSION: woensdag op de Secret Garden *
in Zomergem bij Gent van 13u30 tot 17u30
Van maart tem november (niet in juli)
Data: zaterdag 12 maart, 9 april, 14 mei, 4 juni, niet in juli , 13 augustus, 3 september, 1 oktober en 5 november 2025
FULL ON: zaterdag op De Weegbree *
in OLV Waver bij Mechelen, van 10u tot 17u.
Van maart tem november (niet in juli)
Data: zaterdag 15 maart, 12 april, 17 mei, 14 juni, niet in juli , 9 augustus, 6 september, 4 oktober en 8 november 2025
* er zullen sporadisch ook sessies op een andere locatie doorgaan om zo verschillende biotopen te mogen beleven. Je wordt steeds op voorhand op de hoogte gebracht.
WAAROM dit jaartraject ꙳ je wil een stap verder gaan met in je wildplukcarrière. ꙳ jij wil versnipperde opgedane kennis aan elkaar rijgen tot een geheel. ꙳ je wil planten ook herkennen zonder dat ze in bloei staan, ze herkennen aan hun blad of als zaad. ꙳ je wil graag één aanspreekpunt waar je terecht kan met je vragen, twijfels en onzekerheden ꙳ je hebt zin om op een leuke manier diepgaand bij te leren ꙳ je houdt van een persoonlijke aanpak, in kleine groep ꙳ je vindt het belangrijk dat er aandacht is voor je persoonlijke groei |
"Wilde plantenkennis doe je niet op uit een boek of online cursus. Die wordt doorgegeven en belééfd!"
JIJ KRIJGT - 8 lesdagen - leuke opdrachtjes tussendoor - kleine testjes over de theorie - een zelf samengesteld handboek met de theorie uit het traject - ruimte voor vragen en feedback - sessies op verschillende locaties, verschillende biotopen - theorie rond naamgeving, giftigheid, inhoudsstoffen en determinatie. - ondersteuning via een groeps-whatsapp - inzicht in uitgebreide wildpluklectuur |
FULL ON VERSION:
DAG PROGRAMMA
9u45: welkom, rustig toekomen
10u: start van de sessie: inchecken en thema van de dag belichten
10u30: theorie rond het thema
12u: tuinmoment ; plukken, luchtje scheppen,... + laatste voorbereidingen voor de lunch
12u30: lunch + afruim
13u30: free-time
14u: praktijk in de tuin
16u30: afsluitmomentje met thee/koffie en hapje
17u: einde
DAG PROGRAMMA
9u45: welkom, rustig toekomen
10u: start van de sessie: inchecken en thema van de dag belichten
10u30: theorie rond het thema
12u: tuinmoment ; plukken, luchtje scheppen,... + laatste voorbereidingen voor de lunch
12u30: lunch + afruim
13u30: free-time
14u: praktijk in de tuin
16u30: afsluitmomentje met thee/koffie en hapje
17u: einde
INHOUD
Achtergrond: theorie naamgeving planten, thema over de verwerking van planten (drogen, tinctuur maken,...), theorie over giftigheid en inhoudsstoffen, verdieping in de plantenfamilies, inzicht in de biologie van de plant
Praktijk: op onderzoek gaan op het domein, linken leren leggen tussen de verschillende planten en tijd nemen ze écht te zien. En te proeven :-)
Focus ligt op het herkennen van de planten in de praktijk, aangevuld met boeiende theorie tot meer inzicht.
Doel is om meer inzicht te creëren en vanuit verwondering bijleren
Missie om zo puur mogelijk en vanuit eigen ervaring kennis door te geven; door informeren, inspireren en motiveren.
DE LOCATIES
DE WEEGBREE
Deze samenleefplek heeft doorheen de laatste 20 jaar al heel wat workshops en opleidingen mogen hosten. Het domein van ongeveer één hectare bestaat uit een voedselbos, een boomgaard, moestuin, kruidenspiraal en heel wat wilde plekjes. Ondertussen zijn er al drie edities van het jaartraject kunnen plaatshebben en was de groene oase de spot voor vele wilde wandelingen en wildplukweekends afgelopen jaren.
Jouw wildpluksessies
Er is een gezellige binnenruimte waar we in de koudere periodes kunnen samenkomen 's morgens. Lekker aan de kachel bij warme drankjes. Bij minder goed weer gaat de theorie ook hier door en zullen we onze potluck maaltijd hier samen nuttigen.
Het grootste deel van de sessies spenderen we uiteraard tussen de planten op het domein of op verplaatsing. Tijdens het jaartraject verkennen we ook andere biotopen, zoals naar het mooie natuurgebied Het Mechels Broek, dit wordt ruim op voorhand meegedeeld.
Doorheen de dag zijn er warme dranken (wildplukthee en koffie), aangevuld met frisse, inspirerende drankjes zoals brandnetel ice-tea of paardenbloemlimonade.
Hier vind je nog beelden van de locatie.
Adres: De Weegbree, Hoogstraat 46, 2861 Onze Lieve Vrouw Waver.
KASTEEL TER BEKE
Voor het eerste jaar zal er een wildplukjaartraject zijn op Kasteel Ter Beke. Het is een 18e eeuws omwald kasteel, op de grens van Drongen en Mariakerke. Het kasteel, het park, de walgrachten en de historische bijgebouwen zijn sinds 1994 beschermd als monument en is het kasteel sinds 2019 eigendom van LUCA School of Arts. Een mooi domein waar drie inspirerende initiatieven in de groei zijn; Weder.Bloem, Fleur_couleur en Brugboer Bart met de vzw Aardig Aardigs. Good vibes, nice people ànd wild plants!
Jouw wildpluksessies
Jouw wildpluknamiddag start bij een thee'tje onder de stretchtent van Fleur_couleur, met uitzicht op een veld prachtige bloemen. We starten steeds met een korte incheckronde: even horen hoe iedereen erbij zit, wat het laatste is dat je geplukt hebt en -superinteressant- waar je sinds de laatste sessie tegenaan botst. Hier kan ik dan op inpikken en jouw wildplukvraagstukken wat helderheid geven. We vullen onze tas nog eens bij met wilde thee of frisse limonade en trekken er op uit, onze neus achterna tussen de planten van de drie sites: de boomgaard van Brugboer Bart, zadenteeltster Lies van Fleur-couleur of bloemenplukplek Weder.Bloem van Merel. Tijdens de wandeling pikken we de planten op van vorige sessie, aangevuld met nieuwe planten. Vooral diegene die enkel deze specifieke periode van het jaar shinen, krijgen onze aandacht. Bij goed weer zitten we met onze neus zoveel mogelijk in het groen, bij minder goed weer nemen we wat interessant plantenmateriaal mee voor bij de koffie.
Enkele sessies zullen op verplaatsing doorgaan, zoals bijvoorbeeld in de Vinderhoutse bossen. Dit krijg je ruim op voorhand te horen.
Adres: Kasteel ter Beke, Beekstraat 1, 9030 Mariakerke
website
DE WEEGBREE
Deze samenleefplek heeft doorheen de laatste 20 jaar al heel wat workshops en opleidingen mogen hosten. Het domein van ongeveer één hectare bestaat uit een voedselbos, een boomgaard, moestuin, kruidenspiraal en heel wat wilde plekjes. Ondertussen zijn er al drie edities van het jaartraject kunnen plaatshebben en was de groene oase de spot voor vele wilde wandelingen en wildplukweekends afgelopen jaren.
Jouw wildpluksessies
Er is een gezellige binnenruimte waar we in de koudere periodes kunnen samenkomen 's morgens. Lekker aan de kachel bij warme drankjes. Bij minder goed weer gaat de theorie ook hier door en zullen we onze potluck maaltijd hier samen nuttigen.
Het grootste deel van de sessies spenderen we uiteraard tussen de planten op het domein of op verplaatsing. Tijdens het jaartraject verkennen we ook andere biotopen, zoals naar het mooie natuurgebied Het Mechels Broek, dit wordt ruim op voorhand meegedeeld.
Doorheen de dag zijn er warme dranken (wildplukthee en koffie), aangevuld met frisse, inspirerende drankjes zoals brandnetel ice-tea of paardenbloemlimonade.
Hier vind je nog beelden van de locatie.
Adres: De Weegbree, Hoogstraat 46, 2861 Onze Lieve Vrouw Waver.
KASTEEL TER BEKE
Voor het eerste jaar zal er een wildplukjaartraject zijn op Kasteel Ter Beke. Het is een 18e eeuws omwald kasteel, op de grens van Drongen en Mariakerke. Het kasteel, het park, de walgrachten en de historische bijgebouwen zijn sinds 1994 beschermd als monument en is het kasteel sinds 2019 eigendom van LUCA School of Arts. Een mooi domein waar drie inspirerende initiatieven in de groei zijn; Weder.Bloem, Fleur_couleur en Brugboer Bart met de vzw Aardig Aardigs. Good vibes, nice people ànd wild plants!
Jouw wildpluksessies
Jouw wildpluknamiddag start bij een thee'tje onder de stretchtent van Fleur_couleur, met uitzicht op een veld prachtige bloemen. We starten steeds met een korte incheckronde: even horen hoe iedereen erbij zit, wat het laatste is dat je geplukt hebt en -superinteressant- waar je sinds de laatste sessie tegenaan botst. Hier kan ik dan op inpikken en jouw wildplukvraagstukken wat helderheid geven. We vullen onze tas nog eens bij met wilde thee of frisse limonade en trekken er op uit, onze neus achterna tussen de planten van de drie sites: de boomgaard van Brugboer Bart, zadenteeltster Lies van Fleur-couleur of bloemenplukplek Weder.Bloem van Merel. Tijdens de wandeling pikken we de planten op van vorige sessie, aangevuld met nieuwe planten. Vooral diegene die enkel deze specifieke periode van het jaar shinen, krijgen onze aandacht. Bij goed weer zitten we met onze neus zoveel mogelijk in het groen, bij minder goed weer nemen we wat interessant plantenmateriaal mee voor bij de koffie.
Enkele sessies zullen op verplaatsing doorgaan, zoals bijvoorbeeld in de Vinderhoutse bossen. Dit krijg je ruim op voorhand te horen.
Adres: Kasteel ter Beke, Beekstraat 1, 9030 Mariakerke
website
DE THEORIE
Wanneer je kiest voor het dieptetraject, reik ik je graag wat interessante theorie aan, die je ongetwijfeld meer inzichten brengt. Hiervoor is er een cursus uitgewerkt rond de thema's die tijdens de sessies aan bod komen. De theorie wordt op een andere manier verwerkt in de praktijk bij de light versie versus de full on (zie verder).
De thema's
꙳ giftigheid van planten; welke stoffen maakt een plant giftig, welke belangrijke giftige planten zijn er zoal, wat doe je bij vergiftiging?
꙳ plantenfamilies en de inzichten naar inhoudsstoffen en dus naar eetbaarheid toe;
꙳ de naamgeving en hoe die ons helpt planten beter te begrijpen en makkelijker te onthouden of vinden;
꙳ wat determineren precies is en waarom het ons, wildplukkers, helpt;
꙳ wat wildpluk en gezondheid met elkaar te maken hebben.
Het is een selectie en kostbare bundeling van kennis ; enerzijds opgedaan tijdens opleidingen en workshops, anderzijds verzameld uit verschillende boeken en sites, aangevuld met eigen ervaringen.
Theorie in de trajecten
In het Full On traject op zaterdag nemen we zo goed als elke keer een blokje van onze tijd om de theorie in te duiken. Deze laten we als een rode draad lopen terwijl we de rest van de dag tussen de planten spenderen. Het wordt geen saai lesmoment, maar een interactief moment om kennis te linken zodat het geheel een dieper inzicht kan worden. De cursus kan je op voorhand of na de sessie thuis nalezen of voor wie wil, bestuderen. Het is een mooie en waardevolle aanvulling op de live momenten. Ook zonder dat je de cursus bekijkt, krijg je alle belangrijke informatie mee tijdens de sessies.
Tijdens de Light Version van het dieptetraject, op woensdag, weef ik de verschillende thema's doorheen de dag, meteen gekoppeld aan de planten die we per maand ontdekken. Afhankelijk van de interesse van de groep, kan hier dieper op ingegaan worden. De cursus vormt geen deel uit van het pakket, maar kan apart aangekocht worden voor jou als jaartrajecter, aan 55 euro.
De cursus
Krijg je bij inschrijving in het dieptetraject op zaterdag en kan je voor 55 euro aankopen bij het volgen van een jaartraject.
Deze theorie krijg je mooi per thema printklaar in pdf formaat. Zo kan je dit thuis/nadien nalezen en je er in verdiepen zonder dat het te schools wordt op onze wildplukdagen. Deze selectie bespaart je vele uren opzoekwerk en geeft een brede aanvulling op je wildplukcarrière.
♡
Wanneer je kiest voor het dieptetraject, reik ik je graag wat interessante theorie aan, die je ongetwijfeld meer inzichten brengt. Hiervoor is er een cursus uitgewerkt rond de thema's die tijdens de sessies aan bod komen. De theorie wordt op een andere manier verwerkt in de praktijk bij de light versie versus de full on (zie verder).
De thema's
꙳ giftigheid van planten; welke stoffen maakt een plant giftig, welke belangrijke giftige planten zijn er zoal, wat doe je bij vergiftiging?
꙳ plantenfamilies en de inzichten naar inhoudsstoffen en dus naar eetbaarheid toe;
꙳ de naamgeving en hoe die ons helpt planten beter te begrijpen en makkelijker te onthouden of vinden;
꙳ wat determineren precies is en waarom het ons, wildplukkers, helpt;
꙳ wat wildpluk en gezondheid met elkaar te maken hebben.
Het is een selectie en kostbare bundeling van kennis ; enerzijds opgedaan tijdens opleidingen en workshops, anderzijds verzameld uit verschillende boeken en sites, aangevuld met eigen ervaringen.
Theorie in de trajecten
In het Full On traject op zaterdag nemen we zo goed als elke keer een blokje van onze tijd om de theorie in te duiken. Deze laten we als een rode draad lopen terwijl we de rest van de dag tussen de planten spenderen. Het wordt geen saai lesmoment, maar een interactief moment om kennis te linken zodat het geheel een dieper inzicht kan worden. De cursus kan je op voorhand of na de sessie thuis nalezen of voor wie wil, bestuderen. Het is een mooie en waardevolle aanvulling op de live momenten. Ook zonder dat je de cursus bekijkt, krijg je alle belangrijke informatie mee tijdens de sessies.
Tijdens de Light Version van het dieptetraject, op woensdag, weef ik de verschillende thema's doorheen de dag, meteen gekoppeld aan de planten die we per maand ontdekken. Afhankelijk van de interesse van de groep, kan hier dieper op ingegaan worden. De cursus vormt geen deel uit van het pakket, maar kan apart aangekocht worden voor jou als jaartrajecter, aan 55 euro.
De cursus
Krijg je bij inschrijving in het dieptetraject op zaterdag en kan je voor 55 euro aankopen bij het volgen van een jaartraject.
Deze theorie krijg je mooi per thema printklaar in pdf formaat. Zo kan je dit thuis/nadien nalezen en je er in verdiepen zonder dat het te schools wordt op onze wildplukdagen. Deze selectie bespaart je vele uren opzoekwerk en geeft een brede aanvulling op je wildplukcarrière.
♡
PRIJS
LIGHT VERSION 575 euro voor de 8 sessies van telkens 4 uur Early Bird tarief: 545 euro (inschrijving en betaling vòòr 10/10/2024 ) FULL ON VERSION 841 euro voor de 8 sessies van telkens 7 uur Early Bird tarief: 795euro (inschrijving en betaling vòòr 10/10/2024 ) ♥ Al deze sessie gaan live door. De prijzen zijn inclusief persoonlijke begeleiding, ondersteuning in een whatsappgroep en inclusief 21% btw, |
INSCHRIJVEN, BETALING, ANNULATIE & INHALEN
Inschrijven doe je met een korte mail. Graag vermelden over welk traject het gaat, eventueel met wie je de opleiding samen volgt en van welke korting je gebruik maakt. Ik bezorg je de betalingsinfo per kerende mail. Na betaling van het voorschot van 200 euro pp, wordt je plekje gereserveerd. De rest van het bedrag wordt in februari betaald, minimum een maand voor de aanvang van het traject.
Ivm annulatie: je inschrijving is finaal en non-refundable. Mocht je niet kunnen deelnemen aan het traject, ben je het voorschot / het inschrijfgeld kwijt, tenzij je zelf iemand aanbrengt om jouw plek in te nemen, vòòr de aanvang van het traject. De administratieve kost hiervoor bedraagt 20 euro.
Spreiden van betaling is mogelijk bij inschrijven vòòr 1/1/2025.
Vermeld zeker bij je inschrijving als je graag een factuur wenst.
Als deelnemer van het verdiepingstraject kan je een gemiste sessie eenmaal inhalen: sluit eens aan bij één van de ingeplande wandelingen.
Graag op voorhand je plekje hiervoor reserveren per mail.
Bij annulatie langs mijn kant, wegens te weinig inschrijvingen of om een andere reden, krijg je het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald.
Wanneer een sessie uitzonderlijk niet kan doorgaan wegens ziekte of ander verlet, wordt deze sessie verplaatst.
HET VERDIEPINGSTRAJECT
Na twee edities van één jaartraject, besloot ik om vanaf 2024 zowel een basis- als een dieptejaartraject aan te bieden. Enerzijds is er van in het begin een betere opdeling tussen deelnemers die totaal geen voorkennis hebben en zij die al vertrouwd zijn met het gebruik van wilde planten.
Daarnaast is het simpele feit dat er zo danig veel over wilde eetbare planten ontdekt kan worden, dat twee jaar logischer aanvoelt.
Zo is er het eerste jaar meer ruimte om op ontdekking, zachte verkenning te gaan. Vertrouwd te geraken met anders naar planten kijken, tijd nemen om het vertrouwen op te bouwen in het plukken en eten van deze wilde planten, het onkruid. En laat ons eerlijk zijn; dan staan theorie en zware botanische termen soms gewoon in de weg van het natuurlijk kunnen exploren. Lees hier meer over het basisjaar wildpluk.
Anderzijds is het net fijn om tijdens het verdiepingstraject de draad op te pikken en dieper in te kunnen gaan. Op achtergrondthema's, op minder voor de hand liggende planten en op specifieker gebruik. We kunnen al wat langer bij een plant stilstaan om hem aan de hand van onze flora te determineren. In dit traject blijkt het delen van ervaring een extra pluspunt te zijn, net omdat hier mensen samenkomen die allemaal al een mooi gevulde rugzak hebben met wilde kennis.
Transparantie.
Voor mij is het verdiepingstraject een avontuurlijke reis die we samen met gelijkgezinden aanvatten. Niet om voorgekauwde plantenkennis op ons bord te krijgen, maar om samen op zoek te gaan naar de mysteries waar we alleen niet uit komen. Hoewel ik me niet zal profileren als als de docente die alle antwoorden op je vragen zal hebben, durf ik in alle bescheidenheid beweren dat ik best veel weet en ervan overtuigd ben ieder van jullie heel wat bij te brengen. Ik begeleidt je graag zowel professioneel als low profile in de zoektocht naar antwoorden. Laten we samen groeien, want dat is simpelweg het leukst!
Voorbeelden in de praktijk
꙳ de lectuur zegt ons dat je paardenbloemwortels in het najaar oogst. Of na de bloei. Maar wanneer dan precies? In september of november? Is er een groot verschil in smaak of in grootte? Let's find out.
꙳ is er echt een verschil in smaak tussen jonge blaadjes van de look-zonder-look in het eerste jaar vs die in het tweed jaar? Of tussen die in het voorjaar en die in september, Let's explore and share our knowledge.
꙳ hoe zit het precies met het oogsten van brandnetelzaad? Dat oogst je van de vrouwelijke planten, na de bloei. Maar hoe weet je of de brandnetel voor je een eenhuizige of tweehuizige plant is en of hij in bloei staat of dat het al zaadjes zijn? Interesting!
꙳ hoe maak je Sintjanskruid tinctuur die werkzaam is of sintjansmaceraat zonder dat hij beschimmelt? En wat met die andere Hypericums? Nou nou...
꙳ de twee minst makkelijk te determineren groepen : de paardebloemachtigen zoals biggenkruid, streepzaad, muizenoor, leeuwentand EN de witte schermbloemigen. Laten we ons er samen aan wagen.
Onze trip
Het wordt een boeiende trip met hopelijk veel ontrafelde plantenmysteries en met hoogstwaarschijnlijk een les in nederigheid; de natuur is nu eenmaal niet bedoeld om volledig begrepen te worden. En al helemaal niet enkel met ons hoofd :-)
Nog vragen?
Check dan zeker deze pagina met de FAQ's. Laat het me gerust weten mocht je nog met iets zitten, iets willen delen of een vraag hebben!
You know where to find me: [email protected]
Na twee edities van één jaartraject, besloot ik om vanaf 2024 zowel een basis- als een dieptejaartraject aan te bieden. Enerzijds is er van in het begin een betere opdeling tussen deelnemers die totaal geen voorkennis hebben en zij die al vertrouwd zijn met het gebruik van wilde planten.
Daarnaast is het simpele feit dat er zo danig veel over wilde eetbare planten ontdekt kan worden, dat twee jaar logischer aanvoelt.
Zo is er het eerste jaar meer ruimte om op ontdekking, zachte verkenning te gaan. Vertrouwd te geraken met anders naar planten kijken, tijd nemen om het vertrouwen op te bouwen in het plukken en eten van deze wilde planten, het onkruid. En laat ons eerlijk zijn; dan staan theorie en zware botanische termen soms gewoon in de weg van het natuurlijk kunnen exploren. Lees hier meer over het basisjaar wildpluk.
Anderzijds is het net fijn om tijdens het verdiepingstraject de draad op te pikken en dieper in te kunnen gaan. Op achtergrondthema's, op minder voor de hand liggende planten en op specifieker gebruik. We kunnen al wat langer bij een plant stilstaan om hem aan de hand van onze flora te determineren. In dit traject blijkt het delen van ervaring een extra pluspunt te zijn, net omdat hier mensen samenkomen die allemaal al een mooi gevulde rugzak hebben met wilde kennis.
Transparantie.
Voor mij is het verdiepingstraject een avontuurlijke reis die we samen met gelijkgezinden aanvatten. Niet om voorgekauwde plantenkennis op ons bord te krijgen, maar om samen op zoek te gaan naar de mysteries waar we alleen niet uit komen. Hoewel ik me niet zal profileren als als de docente die alle antwoorden op je vragen zal hebben, durf ik in alle bescheidenheid beweren dat ik best veel weet en ervan overtuigd ben ieder van jullie heel wat bij te brengen. Ik begeleidt je graag zowel professioneel als low profile in de zoektocht naar antwoorden. Laten we samen groeien, want dat is simpelweg het leukst!
Voorbeelden in de praktijk
꙳ de lectuur zegt ons dat je paardenbloemwortels in het najaar oogst. Of na de bloei. Maar wanneer dan precies? In september of november? Is er een groot verschil in smaak of in grootte? Let's find out.
꙳ is er echt een verschil in smaak tussen jonge blaadjes van de look-zonder-look in het eerste jaar vs die in het tweed jaar? Of tussen die in het voorjaar en die in september, Let's explore and share our knowledge.
꙳ hoe zit het precies met het oogsten van brandnetelzaad? Dat oogst je van de vrouwelijke planten, na de bloei. Maar hoe weet je of de brandnetel voor je een eenhuizige of tweehuizige plant is en of hij in bloei staat of dat het al zaadjes zijn? Interesting!
꙳ hoe maak je Sintjanskruid tinctuur die werkzaam is of sintjansmaceraat zonder dat hij beschimmelt? En wat met die andere Hypericums? Nou nou...
꙳ de twee minst makkelijk te determineren groepen : de paardebloemachtigen zoals biggenkruid, streepzaad, muizenoor, leeuwentand EN de witte schermbloemigen. Laten we ons er samen aan wagen.
Onze trip
Het wordt een boeiende trip met hopelijk veel ontrafelde plantenmysteries en met hoogstwaarschijnlijk een les in nederigheid; de natuur is nu eenmaal niet bedoeld om volledig begrepen te worden. En al helemaal niet enkel met ons hoofd :-)
Nog vragen?
Check dan zeker deze pagina met de FAQ's. Laat het me gerust weten mocht je nog met iets zitten, iets willen delen of een vraag hebben!
You know where to find me: [email protected]
"Met Angelique op wildplukpad gaan is een feest. Ze is zeer enthousiast en plaatst hier en daar een humoristische kanttekening bij het gidsen. Je merkt dat ze heel veel kennis heeft en dat weet ze op haar eigen authentieke manier over te brengen! Bedankt hiervoor Angelique!" Kathleen Hufkens - Jaartraject 2023 |
Ik ... geef al enkele jaren wildpluk, in de vorm van wandelingen en sinds drie jaar in de vorm van het jaartraject. Dankzij mijn eeuwige honger in ontwikkelen, heeft dit traject een mooie groei meegemaakt. Mijn missie is om je zintuigen te verrijken en je te laten kennismaken met de kracht van onkruid. Ik wil je mijn passie delen zodat ook jouw toekomstige wandelingen meer gevuld zullen zijn met verwondering en magie. Want een tikkeltje meer magie, kunnen we allemaal gebruiken. |
... & jij
Voel je het? Wil ook jij meer contact met de natuur? Is het tijd om comfortabel te zijn met het herkennen
& gebruiken van al die wilde planten die je elke dag passeert?
Schrijf je in en doe jezelf dit wonderbaarlijke cadeau: vanaf de eerste sessie kijk je opnieuw door een bril van vewondering. Er is iets onomkeerbaars in actie gezet. JIJ PLUKT WILD. YOU WILL LOVE IT!
Voel je het? Wil ook jij meer contact met de natuur? Is het tijd om comfortabel te zijn met het herkennen
& gebruiken van al die wilde planten die je elke dag passeert?
Schrijf je in en doe jezelf dit wonderbaarlijke cadeau: vanaf de eerste sessie kijk je opnieuw door een bril van vewondering. Er is iets onomkeerbaars in actie gezet. JIJ PLUKT WILD. YOU WILL LOVE IT!