W I L D P L U K . J A A R T R A J E C T . 2023
wat: van maart tem oktober kom je 1x/maand met een klein vast groepje samen om theorie en praktijk op te snuiven rond wildpluk. Van einde winter tot een stuk in de herfst, zodat je de planten diepgaand leert (her)kennen
waar: De Weegbree, Onze-Lieve-Vrouw Waver (bij Mechelen): een leefgemeenschap met groene oase
wanneer: 1 zondag/maand (exacte data verder op de pagina), steeds van 10 tot 17u
waarom: om plukvertrouwen op te doen, om gemotiveerd te blijven in deze ontdekkingstocht en om samen te groeien op een leuke manier
voor wie: voor wie meer buiten wil zijn, meer geconnecteerd wil zijn met wat rondom hem/haar leeft, voor wie benieuwd is naar het eetbare onkruid in zijn/haar tuin of zij die kritisch willen kijken naar hun voedingspatroon. Geen voorkennis nodig, interesse en goesting volstaan!
bijdrage: 395 euro
VOLZET maar
lekker alternatief voor wildplukkers met ambitie en -vooral- goesting om in 2023 er in te duiken:: seizoensreeks lente / zomer / herfst (of alledrie 😅)
waar: De Weegbree, Onze-Lieve-Vrouw Waver (bij Mechelen): een leefgemeenschap met groene oase
wanneer: 1 zondag/maand (exacte data verder op de pagina), steeds van 10 tot 17u
waarom: om plukvertrouwen op te doen, om gemotiveerd te blijven in deze ontdekkingstocht en om samen te groeien op een leuke manier
voor wie: voor wie meer buiten wil zijn, meer geconnecteerd wil zijn met wat rondom hem/haar leeft, voor wie benieuwd is naar het eetbare onkruid in zijn/haar tuin of zij die kritisch willen kijken naar hun voedingspatroon. Geen voorkennis nodig, interesse en goesting volstaan!
bijdrage: 395 euro
VOLZET maar
lekker alternatief voor wildplukkers met ambitie en -vooral- goesting om in 2023 er in te duiken:: seizoensreeks lente / zomer / herfst (of alledrie 😅)
Concept: je engageert je meteen voor een heel jaar; vier seizoenen waarbij we elke maand een keertje samenkomen (grotendeels op dezelfde locatie). Op deze dag ligt onze focus op gezellig bijleren. Met ons hoofd én met onze zintuigen. Theorie en praktijk.
Jij... wil diepgaander begrijpen én ervaren. Terug leren vertrouwen op die innerlijke voedingsintelligentie. Je hebt geen voorkennis nodig; enkel de goesting om verwonderd te blijven. Elke maand staat in een thema; naamgeving en families, giftigheid, determinatie, gezondheid,...Je merkt al snel dat je liever géén bijeenkomst wil missen! De nieuwe sessie start in het voorjaar van 2023. Plekjes beperkt om de kwaliteit van het traject te waarborgen. 🤎 |
Zin om op een leuke manier deftig gestart te geraken met het eten van wilde planten? Lijkt een lang traject je iets, met de regelmatige ondersteuning en aanmoediging die nodig is om je vertrouwd te maken met deze kennis? Goesting om je te laten leiden en meer connectie met de natuur te ervaren. Met je lichaam, zintuigen én met je hoofd, want dat wil meestal ook gevoed worden ;-)
JIJ KRIJGT - zeven interessante volledige lesdagen - 40-50 tal wilde eetbare planten - een inzoom op giftige planten, giftige delen of giftige look-a-likes van eetbare planten - de achtergrond, gevaren en voordelen van wildpluk - start up: welke planten herkennings apps en boeken raad ik aan - genoeg herhaling om kennis te implementeren - ruimte voor vragen en feedback - ondersteuning via een groeps-whatsapp - inzicht in uitgebreide wildpluklectuur - inclusief 1 gratis wildplukwandeling in 2023 twv 30euro |
INHOUD
Achtergrond: wat is wildpluk, wat zijn de voordelen van wilde eetbare planten vs gecultiveerde, wetgeving, naamgeving planten, hoe de plant respectvol oogsten, drogen en verwerken,…
Tuin: het herkennen van eetbare planten in de tuin en ze bespreken. Linken leren leggen tussen de verschillende planten en tijd nemen ze écht te zien. En te proeven :-)
Focus ligt op de eetbaarheid, aanvullend vanuit het medicinale, cosmetische en praktische gebruik.
Missie: op een leuke, respectvolle manier de kracht van wildpluk ontdekken, toepassen en integreren, met ruimte voor ieder zijn persoonlijke beleving
NIEUW IN 2023 * extra sessie augustus komt bij op het programma waardoor er 7 sessies zijn ipv 6. * langere sessies de vier uur die voorzien waren voor het traject in '22, bleken elke keer weer heel wat te kort in tijd te zijn. Dit jaar nemen we maar liefst 7 uur de tijd om samen te zijn en bij te leren. No stress, just enjoy! * gratis wildplukwandeling twv 30 euro jij mag gratis mee op één van de vele wildplukwandelingen in 2023. Waardevol om eens met andere mensen op stap te zijn, om een andere biotoop te verkennen en om je kennis te implementeren. |
JOUW DAG
Welkom Vanaf 9u45 stroomt iedereen rustig toe op de groene locatie De Weegbree zodat we om 10u -bij een wildplukthee’tje en goede koffie- kunnen starten met een kleine incheck-cirkel. We delen kort op welke manier wilde eetbare planten afgelopen maand in ons leven waren. Ik schets wat er in de natuur gebeurt in deze fase van het jaar en maak zo de overstap naar het thema van deze sessie. De hoeveelheid theorie zal wat afhangen van het thema. Tot de middag krijgt de theorie de kans om op een laagdrempelige manier meegegeven te worden, zodat deze als brede basis kan dienen eens we de plantjes in duiken.
Middag We laten de theorie doorwaaien terwijl we in de tuin nog wat wild lekkers verzamelen, de benen strekken of de laatste voorbereidingen doen voor de lunch (nog een snelle dressing, slaatje of pesto maken,...). Om 12u30 is het tijd voor de gezellige potluck lunch en gaan we aan tafel. Het concept is even simpel als grandioos: iedereen brengt iets mee om te delen; soep, broodjes, tabouleh, ovenschotel, dessert,...De meegebrachte maaltijden vormen een lekker buffet, dat heeft het traject in 2022 ons al geleerd.Bij goed weer kunnen we gezellig aan de grote houten tafel in het zonnetje smikkelen. Bij nat of kouder weer, is het Karrenkot onze place to be (zie ook bij DE PLEK) en to eat. Na de maaltijd, wassen we onze eigen spullen af en nemen we nog eventjes free-time: tijd om je notities bij te werken, appels te plukken, je wildplukcompanen betere te leren kennen, de benen te strekken of… een dutje te doen in de eikencirkel. No stress is the key van een voedende dag!
"NATURE DOES NOT HURRY, YET EVERYTHING IS ACCOMPLISHED."
Lao Tse
Namiddag Het tweede deel van onze wildplukdag duiken we het groen in. We ontdekken weer andere hoeken van het domein en zoomen in op ‘nieuwe’ planten, vaak diegene die in bloei staan, wat de herkenning vergemakkelijkt. Nieuwe planten worden uitvoerig besproken; eetbare delen, gebruik in de keuken, hoe je ze kan herkennen, weetjes en anekdotes, hun medicinale werking en welke ervaring ik er zelf mee heb. Tips hoe ze te oogsten of om ze makkelijk in de keuken te gebruiken.
De planten van vorige sessies worden kort herhaald zodat we ze in hun verschillende stadia leren linken aan hun naam. Er wordt opgefrist wat (misschien) alweer vergeten was en zo integreren we de materie op een dieper niveau. De theorie die we in de ochtend gezien hebben, link ik aan de planten die we zien; naamgeving, giftigheid, … om meer feeling te krijgen met het thema.
Afsluit We ronden af bij een laatste theetje/koffietje en snackje. Er is ruimte voor het delen van eigen ervaringen en voor vragen. Om 17u zit onze boeiende wilde dag er op.
INHOUD & FOCUS
Het traject bestaat uit 7 sessies waarbij verschillende thema’s in de diepte besnuffeld worden. In theorie en in de praktijk, waarbij het evenwicht tussen de twee bewaakt wordt. Thema’s zijn oa wildpluk en gezondheid, naamgeving, plantenfamilies, determineren, giftigheid, …. De eerste sessie wordt een belangrijke intro in de magische wereld van eetbare wilde planten. De seizoenen worden natuur-lijk gevolgd en planten worden meermaals besproken, zodat we ze in hun verschillende stadia en verschijningsvormen zien én (leren) herkennen.
De inbreng van de groep bepaalt mee hoe het jaartraject vorm zal krijgen. Waar ligt de interesse, welke vragen komen er naar boven, hoeveel diepgang is gewenst, wat is het niveau van ervaring. Een groot deel van de kracht van dit traject, schuilt in de cohesie, diversiteit en inbreng van de groep. Er wordt voldoende ruimte gelaten om van elkaar te leren en te connecteren.
Het idee is dat we een 50-tal planten zullen bespreken, waarvan het grootste deel aanwezig op De Weegbree en naar anderen verwezen wordt. vb Witte klaver is aanwezig, Rode klaver wordt naar verwezen als deze er niet is, omdat het een kostbare en makkelijk te herkennen plant is en het een gemiste kans zou zijn het énkel over de Witte klaver te hebben op zo’n moment.
Taking time. Belangrijker dan 20 planten per keer te moeten zien, is dat we mee zijn met het verhaal, tijd kunnen nemen om écht te kijken en ervaren met al onze zintuigen. We zetten in op een ervaringsbeleving, meer dan op louter kennisoverdracht.
Herhaling is belangrijk, zo niet cruciaal om info tot wijsheid te maken. Het tussen de sessies door bezig zijn met wildpluk is dan ook geen overbodig luxe. Ideaal is dat je een wildplukmaatje hebt (waarmee je het traject volgt) waarmee je geregeld je kennis in de praktijk kan omzetten. Zo krijg je al snel izicht op de pijnpunten of planten waar er onduidelijkheid of onzekerheid schuilt en kan dit bij de volgende jaartrajectsessie aandacht krijgen.
Het meer bezig zijn met eetbare wilde planten wordt aangemoedigd en kan laagdrempelig door mee te gaan op de wildplukwandelingen doorheen het jaar, aangeboden door wildpluk.be
Ondersteuning, inspiratie en motivatie worden aangeboden via een whatsappgroep. Deel gerust tips, receptjes en vragen. Denk maar aan een boeiende site waar de voedingswaarde van wilde planten beschreven staat of het recept van paardenbloemkoekjes. Sharing is caring.
Deze groep wordt ook als voornaamste communicatiemedium gebruikt.
Los van het min of meer terugkerende stramien van de dagen, zullen de sessies zich deels organisch ontvouwen, afhankelijk van het verloop van de seizoenen, het plantenpalet van de tuin, het aanvoelen in het moment en de inbreng van de groep. Er is ruimte voor het laten evolueren van deze beleving, voor vragen en bedenkingen, ruimte om te filosoferen, ruiken en proeven.
DAG PROGRAMMA 9u45: welkom, rustig toekomen 10u: start van de sessie: inchecken en thema van de dag belichten 10u30: theorie rond het thema 12u: tuinmoment ; plukken, luchtje scheppen,... + laatste voorbereidingen voor de lunch 12u30: lunch + afruim 13u30: free-time 14u: praktijk in de tuin 16u30: afsluitmomentje met thee/koffie en hapje 17u: einde |
Ontdek de kracht van planten rondom je ⚡ Wakker je voedingsintelligentie en autonomie aan ⚡
Neem de tijd om je te verwonderen ⚡ Verrijk jezelf van binnenuit. Onomkeerbaar
MOMENTEN
7 lesmoment dagen van maart tem oktober (niet in juli) zondag 10u -17u Data zondag: 19/3, 16/4, 21/5, 11/6, 20/8, 17/9, 15/10 2023 🪶 De woensdaggroep is geannuleerd. INSCHRIJVEN & BETALING Doe je per mail of via het contactformulier verder op deze pagina. Na de inschrijving ontvang je in een duidelijk overzicht de betalingsinfo. Inschrijven na 31 januari, houdt in dat je het volledige bedrag in één keer overmaakt. In overleg, kan dit gesplitst worden. |
PRIJS
395 euro pp KORTINGEN zijn inmiddels afgelopen FLEXIBILITEIT Mocht de prijs de reden zijn waarom je niet deelneemt, neem dan even contact met me op en dan bekijken we samen wat er mogelijk is. ANNULATIE Je inschrijving is finaal en non-refundable. Mocht je niet kunnen deelnemen aan het traject, mag je zelf iemand aanbrengen om jouw plek in te nemen, vòòr de aanvang van het traject. Indien het traject niet zou doorgaan door een reden langs mijn kant, krijg je het volledige bedrag integraal teruggestort. Ook wanneer er niet voldoende inschrijven zouden zijn, krijg je jouw inschrijvingsgeld terugbetaald. |
Je komt los van de digitale overload;
je creëert sterke verbondenheid met dat wat rondom je groeit en leeft;
je oefent door ervaring en herhaling;
je komt sterker in jouw voedingsautonomie
je wakkert je voedingsintelligentie aan;
je geniet van basic oerpower.
INSCHRIJVEN
|
Inschrijven doe je via het formulier hiernaast, waarna je per mail alle verdere info ontvangt. 🪶 |
THEMA'S Elke sessie duiken we wat dieper in op een specifiek thema. De thema's zijn weloverdacht en zo gekozen dat je een brede basis hebt om jezelf vol vertrouwen een wildplukker te mogen noemen. De volgorde kan mogelijks nog wijzigen. Sessie 1: kennismaking & verkenning wildpluk concept Sessie 2: wildpluk en gezondheid Sessie 3: determineren Sessie 4: naamgeving Sessie 5: plantenfamilies Sessie 6: giftigheid Sessie 7: integratie kennis & afronding |
Inschrijven doe je via het formulier hier onder. In een mailtje ontvang je alle verdere praktische info. Mocht je nog specifieke vragen hebben, kan dat ook via deze weg.
Time is all we have.
Spent it wisely.
Wil ik dat je erbij bent? Ja. Heel erg graag.
àls dat is wat jij wil.
Welkom.
Wilde groet, Angélique
🤎
Enkele sfeerbeelden van het jaartraject 2022
Enkele sfeerbeelden van het jaartraject 2022
Neem zeker een kijkje bij onze andere activiteiten ::